zondag

Zondagmiddag
Vandaag (zondag 25 maart) genoten van het zonnetje en een aangename temperatuur.  Ondanks dat er ook nog boodschappen gedaan moesten worden.  Boodschappen op een zondag?  ja vandaag de dag is de zondag voor een aantal supermarkten een gewone werkdag.
Maar daar vertel ik niets nieuws mee.   Gezien de drukte is het voor de meesten van ons blijkbaar ook de dag om even de boodschappen voor het weekend te doen.

Vroeger
Ik ben opgegroeid in een tijd dat de zondag als rustdag nog “heilig” was.  Naar de kerk gaan deden ze bij mijn thuis niet aan,maar als kind zijnde moest ik wel altijd netjes gekleed gaan van mijn moeder.
Ik weet nog goed,ik zal een jaar of dertien/veertien geweest zijn,dat ik een wekelijks zondagmorgen uitje had met voetballen op een groot schoolplein in Rotterdam-zuid.
Het gemiddelde tenue was een oude versleten spijkerbroek een t-shirtje en versleten gympjes. Begrijpelijk dat mijn moeder niet bepaald overliep van enthousiasme als ik op de zondagmorgen in mijn “voetbalpakkie” naar beneden kwam.
“Het is zondag hoor!”  was haar eerste reactie, om daarmee haar niet geringe afschuw van mijn kledingkeuze te laten blijken.
Het was haar tot mijn twaalfde jaar gelukt om mijn in een keurige outfit te krijgen, simpelweg omdat ik het moest.
Maar ik werd groter en opstandiger. Ik wilde voetballen en niet keurig als een muurbloempje het decor van de woonkamer verfraaien.
De generatiekloof was de oorzaak van alle onbegrip, me moeder opgegroeid in een tijd dat de zondag nog als de dag der dagen stond aangeschreven.  Keurig gekleed  naar de kerk, maar bovenal een rustdag.  Niet gek in een tijd dat mensen werkweken hadden van zo,n 60 uur.
De zaterdag was in die tijd nog gewoon een werkdag.  In mijn jeugd vond ik de zondag daarom maar niets aan, want je werd beperkt in je doen en laten.
Dat zou in mijn werkzame leven veranderen, toen werd het heerlijk om zo’n rustdag te mogen genieten.

Tegenwoordig
Vanmiddag lopend in de zeer drukke  “Appie”  moest ik heel even terugdenken aan de zondagen in me jeugd, hoe groot het contrast is met vandaag de dag.   Zeker was het niet beter, maar ook niet slechter, het was anders.  Maar toch had het zijn charme die zondagen van vroeger, het was echt een “vrije” dag voor het merendeel van ons.  Daar is tegenwoordig bijna geen sprake meer van, het is inmiddels verworden tot een “doodgewone” doordeweekse dag. Maar ach… in de loop der tijden veranderd er zoveel, de vooruitgang brengt ook veel goeds voort. Maar ik denk dat ik aan 1 ding nooit zal wennen, dat is boodschappen doen op een zondag! Al is het alleen maar om de zondagen van moeders in ere te houden.

 

John Cammaro

Spread the love

4 reacties op zondag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *