De doodlopende weg

oorspronkelijk bericht van 17 april 2017 via blogger

 

 

Een moment van pijn

 

Op wat voor wijze ga je om met zeer tragisch nieuws, dat je te horen krijgt dat een naast familielid ongeneeslijk ziek is.
Ik werd er de afgelopen week weer aan herinnerd hoe dat voelt.

Dat gevoel behelst grotendeels complete machteloosheid. Je kunt eigenlijk niets anders als er in berustte, hoe moeilijk dat ook is.

Woorden schieten altijd tekort, je kunt vervallen in een stortvloed aan woorden of totaal het zwijgen er toe doen. Vaak zijn de eerste woorden die puur gevoelsmatig zijn het best.

Zwaar is de weg om dit aan te zien, een mens in je nabije omgeving die finaal gemolesteerd wordt door een verschrikkelijke ziekte genaamd kanker.
Je wilt het tij kunnen keren, maar je kunt er niets aan veranderen. Je bent machteloos in deze.

Wij hebben als mens zijnde twee zekerheden in ons leven, “we worden geboren en we gaan dood”. En al die jaren ertussenin leiden wij ons leven met heel veel onzekerheden over hoe ons leven zal gaan verlopen.

Aan de ene kant is het wel goed dat wij niet van tevoren weten wat wij op het “pad des levens” tegen zullen komen, want dat zou het leven om te leven onmogelijk maken.

Maar het feit dat sommige van ons zo hard getroffen worden en vaak ook meerdere malen in hun leven, is moeilijk te accepteren.
Je vraagt je af ” waarom moet een mens zo onnodig zwaar lijden?”

Sommige mensen beweren dat dit het lot is, van ieder mens is het leven van te voren bepaald en vastgesteld. Ik heb hier mijn twijfels over.

Is het dan botte pech? ja grotendeels wel natuurlijk. Daar bedoel ik mee dat soms ook bepaalde risico verhogende factoren meespelen die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van kanker, zoals bijvoorbeeld het roken van tabak.

Maar het feit blijft dat het een verschrikkelijke ziekte is die de mens letterlijk verteert.

Als je hiermee geconfronteerd word (velen van ons hebben dit helaas al meegemaakt) word je hard met je “neus op de feiten gedrukt”. Die doen je beseffen hoe fragiel eigenlijk een goede gezondheid is. Wij vinden het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld dat wij gezond zijn en ons prima voelen, maar is dit wel terecht?

Ik vind dat je het beste uit je leven moet halen, genieten van elke dag die je “geschonken” wordt. Dit ga je beseffen als je te maken krijgt met deze vreselijke ziekte, het kan ons helaas allemaal te grazen nemen.

Ook momenten van gedachtes waarom wij als mens zo vaak elkaar “het licht in de ogen niet gunnen”. Soms door deze ziekte een ander toe te wensen, je ergste vijand wens je dit nog niet toe.

Het is ook onbegrijpelijk dat het behandelen (medicijnen) van deze ziekte zo uitermate duur moet zijn. Ik vind het zeer ongepast dat hier velen miljarden aan verdiend wordt.

Blijkbaar is een aangepaste versie van het spreekwoord ” de een zijn dood, is de ander zijn brood” van toepassing hierop, ” een luxueus jacht met een goud anker, met dank aan de ziekte kanker”. Excuses voor mijn cynisme, maar die gedachte komt vaak naar voren als je al meerdere male in je leven deze ziekte in je nabijheid hebt gehad.

Een ieder zal hier anders mee omgaan, maar het gevoel is voor ons allen hetzelfde.

Ik hoop vurig dat voor de komende generaties grote stappen gemaakt gaan worden voor het bestrijden van deze ziekte, dat het uiteindelijk in alle gevallen te genezen zal zijn.

Dat zal nog wel even op zich laten wachten, ondertussen kunnen wij proberen in vrede en voorspoed met elkaar te leven.
Dat wij niet meer elkaars vijand zijn als mens, maar de handen ineen slaan om deze verschrikkelijke ziekte te verslaan.

Aan allen die te maken hebben met deze verschrikkelijke ziekte, wens ik alle sterkte en kracht toe.

 

 

Er zijn van die vragen die komen en gaan
het zijn de vragen waar geen antwoorden op lijken te bestaan
De vragen van hoe en waarom in ons leven
die wijsheid wordt niet zomaar vergeven
Pas aan het eind van de reis
geven de antwoorden zich prijs
De vragen zullen dan verdwijnen
als de antwoorden verschijnen

 

 

John Cammaro

 

Copyright 2017

 

All Rights Reserved

 

 

 

Spread the love

1 reactie op De doodlopende weg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *