Import Krab

 

 

Ik kreeg een verzoek van de facebook groep Bergen op zoom een stad apart, om een stukje te schrijven.
Als geboren en getogen Rotterdammer zal ik me moeten gaan begeven op het pad der Krabben.
Tja…Bergen op zoom een provinciestad met een zeer rijke historie, een middeleeuws centrum met de Peperbus, het Markiezenhof, de Maagd en de Grote markt als toeristische trekpleisters.
Een stadje waar ik velen jaren geleden ben gestrand, inmiddels heb ik het in me hart gesloten.
Een ouderwets gezellig centrum met velen winkeltjes, pleintjes en terrasjes….wat het eens was.
Eens? ja helaas eens, door de loop der jaren is er veel veranderd, met name de steeds groter wordende leegstand van winkelpandjes maakt de binnenstad er niet aantrekkelijker op.

Als buitenstaander van de Bergse politiek heb ik niet het complete beeld van de gehele gang van zaken, maar je krijgt door het nieuws en van de Bergenaren zelf wel het merendeel mee.
En dat beeld is niet bepaald positief te noemen. Ik ben niet in staat om hier een afdoende conclusie uit te trekken, daar sta ik er te ver voor vanaf.
Maar ik kan wel concluderen dat er velen zaken niet goed verlopen zijn in de loop der jaren. Het feit ook dat de stad momenteel met een miljoenenschuld zit opgezadeld is verontrustend en zeer bedenkelijk. De provincie heeft al laten weten dat als de financiële huishouding niet op orde komt, de stad onder curatele wordt gesteld. Van dit nieuws word je als burger niet vrolijk. Het zal betekenen dat er grote bezuinigingen op allerlei zaken zullen gaan plaats vinden. Het tekort zal opgehoest moeten worden, deze rekening zal voor het grootste deel weer bij de burger gelegd worden. Allerlei heffingen en belastingen zullen de komende jaren weer flink omhoog gaan om dit gat te dichten. Maar het grootste knelpunt is het beleid, dit zal radicaal moeten gaan veranderen. Want over 1 ding kunnen wij het allen eens zijn, hier is decennialang sprake geweest van wanbeleid dat het tot zover heeft kunnen komen. Het is ook geen typisch Bergs probleem, het komt in velen gemeentes in Nederland voor. Het is het gevolg ook van een falend landelijk beleid. Bergen op zoom spant in deze wel de kroon met de oneervolle vermelding van de gemeente met de grootste schuld in Nederland. We staan ook op dit moment op een cruciaal kruispunt, niet alleen in Bergen of Nederland maar wereldwijd gezien. Er is momenteel zoveel aan de hand in de wereld, dat we mogen hopen dat het roer eindelijk is totaal om gaat. Dat er nu eens een politiek beleid komt die er is voor de burgers en niet voor het politieke eigenbelang. Wij hebben als volk het teveel uit handen gegeven, degene waar wij het vertrouwen in schonken, hebben dit in geringe of meerdere mate geschonden. Het etablissement voert al decennialang een beleid wat puur gericht is om zichzelf te verrijken ten kostte van de zich scheel betalende burger.
Bergen op zoom is gerund als een bedrijf zonder visie, een bedrijf wat al langer compleet failliet was gegaan. Maar bij de overheid kan dit allemaal, op het strooien met belastinggeld van de burgers lijkt geen rem  te zitten.
Er zal een totaal andere mentaliteit en beleid voor nodig zijn om verandering te creëren.

Ondertussen moeten wij door en het beste ervan maken. Het beste is als alle Bergenaars de handen ineen slaan, hun trots en liefde voor de stad laten prevaleren boven de velen meningsverschillen.
We moeten naar stadsbeleid wat zijn financiën op orde heeft, in plaats van alleen bezuinigen. Een stad dat de noodzakelijke investeringen kan doen die hard nodig zijn.
Hopen dat dit mag leiden tot de stad die het eens was, een gezellige historische binnenstad die boven de gemiddelde stad in Nederland uitstijgt.

 

 

 

John Cammaro

 

Copyright@2020

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *