The story behind the song

Lea – The Cats

 

Als kind kan ik mijn herinneren dat mijn vader langspeelplaten van de Cats in zijn bezit had.  Met name het nummer Lea was veruit zijn favoriet.  Voor mijn zou het de jaren erna gewoon een nummer zijn van een band uit Volendam, niet echt mijn ding.  Totdat ik het verhaal achter dit nummer las.
De song is gebaseerd op een werkelijk bestaand meisje, genaamd Lia, een van hun grootste fans in die dagen (jaren zestig).  Ze was bij alle optredens van the Cats in Noord-Holland altijd aanwezig.  Tot een bepaalde hoogte was zij bevriend geraakt met de bandleden.
Lia was in 1967 verongelukt op een provinciale weg, bijna veertig jaar lang hebben ze hier over gezwegen.  De schrijver van het nummer,bassist Arnold Muhren had deze belofte van stilzwijgen, met het uitbrengen van het nummer aan de moeder van Lia gedaan.
Al lezend kom je er achter dat dit tragische ongeval een grote impact heeft gehad op de bandleden in die dagen.
Bij het luisteren van het nummer en met het echte verhaal in gedachte beleef je de song ineens geheel anders, de tekst grijpt je dan letterlijk bij de keel.

 

Lea is een single van The Cats uit 1968. Het nummer is een hommage aan een fan van The Cats die in 1967 overleed aan de gevolgen van een verkeersongeluk. Het nummer werd voor het eerst gespeeld tijdens een concert van de Cats in Cultura in Andijk. Het was de eerste track van het studioalbum Cats.

https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Cats

 

Lea – uitgebracht 1968

 

Album Cats – uitgebracht 1968

 

 

 

 

http://www.thecats.nl/

 

 

 

 

 

John Cammaro

All Rights Reserved

 

 

 

 

Copyright Leo Blokhuis, Dirk Jan Roeleven, Arjan Vlakveld en Matthijs van Nieuwkerk

Licentie ntr

 

 

 

Spread the love