House of the Classic Rock

The House of the Rising Sun – The Animals

The Animals (1962 – Newcastle-upon-Tyne, Engeland) was de naam van een Engelse groep, die deel uitmaakte van de Britse beat-explosie van begin jaren zestig.
De blikvanger van The Animals was zanger Eric Burdon, een klein mannetje met een gigantische stem.  Maar het muzikale genie achter de groep was onmiskenbaar Alan Price. Price vormde in 1961 in Newcastle,samen met bassist Chas Chandler,drummer John Steel en gitarist Hilton Valentine The Alan Price Rhythm and Blues Combo. De leden kenden elkaar van school of uit het kleine jazz- en bluescircuit van Newcastle. Toen een jaar later Eric Burdon er als zanger bij kwam, veranderde men de naam in The Animals. De uitzonderlijke stem van Burdon plaatste hem al snel op de voorgrond.
https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Animals

The House of the Rising Sun (vertaald: het huis van de rijzende zon) is een zogenaamde traditional, een traditioneel volkslied uit de Verenigde Staten, vele malen opgenomen en vooral bekend geworden in een rock-‘n-rollversie door The Animals (1964). De oudst gevonden tekst is opgeschreven door William F. Burroughs en gepubliceerd in 1925. Later is het uitgebracht in folkversies door onder meer Joan Baez in 1960, door Nina Simone in 1961 en door Bob Dylan in 1962.  In 1969 had de Amerikaanse rockband Frijid Pink er wederom een hit mee, deze versie was veel rauwer dan de andere versies. Oorspronkelijk had het lied meer een bluegrassgeluid, voor het eerst opgenomen door Clarence “Tom”Ashley en Gwen Stanley Foster in 1928. Later door onder meer Woody Guthrie (in 1940) als folkblues. De tekst, althans delen ervan, gaat volgens sommige bronnen terug tot de 16e eeuw en de melodie zou zijn afgeleid van Engelse folk.
https://nl.wikipedia.org/wiki/The_House_of_the_Rising_Sun

Uitgebracht 1964

Album The Animals 1964

http://www.songfacts.com/detail.php?id=439

 

______________________________________________________________________________________________________

 

John Cammaro

2018

 

 

Spread the love