House of the Classic Rock

Joe Cocker – Unchained My Heart

John Robert (Joe) Cocker (Sheffield, 20 mei 1944 – Crawford (Colorado), 22 december 2014) was een Engelse blueszanger.

Loopbaan

Joe Cocker, 1970
Cocker zat al in kleine bands in zijn geboortestad Sheffield toen hij vijftien jaar oud was. Hij verscheen voor het eerst op de Amerikaanse televisie in 1969, in de Ed Sullivan Show.

I’ll Cry Instead, Cockers eerste single, was een cover van The Beatles. Hij had een eerste bescheiden hitje in Engeland in 1964 met Marjorine. Zijn eerste grote hit, zijn tweede Beatlescover, verscheen in het najaar van 1968: With a Little Help from My Friends, een eigen versie van een van de nummers op het conceptalbum Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Kort daarna, in de zomer van 1969, deed zijn verschijning op de Woodstock Music & Art Fair zijn populariteit nog verder stijgen. Andere vroege hits, uit het begin van de jaren zeventig, waren Cry me a river, High time we went en Feelin’ Alright.

In die periode begonnen zijn problemen met drugs en alcohol, maar hij maakte een comeback in de jaren tachtig. Hij had grote hits met You are so beautiful, Up where we belong en Unchain my heart, waardoor hij een nieuw publiek aan zich bond.

Cocker coverde meer liedjes, bekend werden onder andere zijn versies van The Letter (van The Box Tops), van Feelin’ Alright (van Traffic) en van Summer in the City (van The Lovin’ Spoonful). Hij blies ook nieuw leven in het Randy Newman-liedje You Can Leave Your Hat On, dat werd gebruikt in de erotische film 9½ Weeks. Hij was beroemd om zijn opvallende, rauwe stemgeluid en een spastische gestiek.

Cocker overleed 22 december 2014 op 70-jarige leeftijd in zijn huis in Colorado aan de gevolgen van longkanker.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Joe_Cocker

 

Unchain My Heart

Unchain My Heart is een nummer van de Amerikaanse zanger Ray Charles. Het nummer werd in 1961 uitgebracht op single. In 1987 zette Joe Cocker het nummer op zijn gelijknamige album. Deze versie werd op 1 oktober van dat jaar uitgebracht als de eerste single van het album.
“Unchain My Heart” gaat over een man die vrij wil zijn van een vrouw die “hem niet wil laten gaan”. Het werd in 1961 een hit voor Ray Charles. De single bereikte de negende plaats in de Billboard Hot 100, terwijl het de eerste plaats behaalde in de rhythm-and-blueslijsten. Het werd gebruikt als werktitel voor de film Ray uit 2004 over het leven van de zanger.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Unchain_My_Heart

 

Single Uitgebracht 1987 ( orgineel uitgebracht Ray Charles 1961)

 

Album Unchain My Heart 1987

 

 

 

 

http://www.cocker.com/

 

 

_________________________________________________________________________________________________

Janis Joplin – Cry Baby

Janis Lyn Joplin  (Port Arthur (Texas) 19 januari 1943 – Los Angeles (Calfornie) 4 oktober 1970 was een Amerikaanse zangeres.

Joplins vader werkte bij Texaco Oil Company  en haar moeder was administrateur. Joplin bezocht in de vroege jaren zestig enkele universiteiten, maar studeerde nooit af.  De muziek trok haar meer en dan met name de blues, rock-‘n-roll en soul. Grote voorbeelden voor haar waren Odetta, Lead Belly, Bessie Smith, Big Mama Thornton en Otis Reding. In 1963 woonde Joplin enige tijd in San Francisco waar ze aan harddrugs verslaafd raakte, maar ze keerde al snel terug naar Port Arthur om af te kicken.

n 1966 vertrok Joplin opnieuw naar San Francisco op uitnodiging van de impresario van Big Brother and yhe Holding Company , Chet Helms. In het begin was de band niet succesvol, maar de grote doorbraak kwam met het optreden op het Monterey Pop Festival in 1967. Met het album dat daarna verscheen, Cheap Thrills, vestigde Joplin definitief haar naam als blueszangeres. Het bekende lied van de Canadese dichter/zanger Leonard Cohen, Chelsea Hotel No 2,werd geschreven voor Joplin.

Joplin was een van de publiekstrekkers op het Woodstock festival in augustus 1969.

Joplin besloot Big Brother and the Holding Company te verlaten en begon The Kozmic Blues Band en later The Full Tilt Boogie Band. Met deze laatste band maakte ze het album Pearl. Haar laatste opnames waren het lied Mercedes Benz en een verjaardagswens voor John Lennon. Joplin overleed op 27-jarige leeftijd aan een overdosis

Joplin is een van de originele leden van de 27 club: binnen een periode van enkele maanden overleden vier bekende artiesten op 27-jarige leeftijd. Sindsdien wordt de term 27 club veelal gebruikt voor elke artiest die op die leeftijd overlijdt.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Janis_Joplin

 

Cry Baby” is een nummer van de Amerikaanse band Garnet Mimms & the Enchanters. Op 5 augustus 1963 werd het nummer uitgebracht als single. In 1970 werd het opgenomen door zangeres Janis Joplin in een versie die in 1971 op haar postume album Pearl verscheen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cry_Baby_(Garnet_Mimms)

 

Cry Baby – Uitgebracht 1971 ( orgineel  augustus 1963)

 

Album – Pearl  Uitgebracht 1971

 

 

 

 

 

https://www.allmusic.com/artist/mn0000177060/

______________________________________________________________________________________________

 

The Marbles – Only One Woman

The Marbles was een Brits popduo uit de jaren 60 van de 20e eeuw.

Beide neven werden geboren in het Britse Skegness. Terwijl Bonnett bleef in het Verenigd Koninkrijk, groeide Trevor Gordon op in Australië. Gordon had enkele tv-optredens, toen hij in 1964 The Bee Gees ontmoette. Tot 1965 namen ze met hem vier songs op. In 1967 richtte Graham Bonnett een band op met de naam Blue Sect. Hij vroeg Trevor Gordon om lid van zijn band the worden. In 1968 tekenden ze onder de naam The Marbles een contract bij de Australische muziek- en filmproducer Robert Stigwood. Ze waren bevriend met de Bee Gees. Barry en Maurice Gibb schreven ook zes songs voor dit duo en zongen in de achtergrond. Slechts Only One Woman werd een grote hit. Deze ballade bereikte in november 1968 de 5e plaats van de Britse charts.

 

Only One Woman” is het eerste nummer van de Marbles geschreven door Barry, Robin en Maurice Gibb van de Bee Gees.

Released 1968

 

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Marbles

 

________________________________________________________________________________________________

Venus – Shocking Blue

 

Shocking Blue was een Nederlandse rockband uit Den Haag die in de jaren 60 en 70 succesvol was.

De groep werd in 1967 opgericht door Robbie van Leeuwen, die naar eigen zeggen bij The Motions aan zijn plafond was gekomen en een groep wilde neerzetten waarmee hij internationaal meer kansen zag. Van Leeuwen rekruteerde de groepsleden uit diverse hoeken van de Haagse beatscene en koos in eerste instantie voor een zanger, Barry Hay, die net The Haigs had verlaten. Hay bedankte echter en van Leeuwen sprak de historische woorden: “Hier zul je nog spijt van krijgen”. Uiteindelijk werd Fred de Wilde de zanger en werd er een lp voor Polydor opgenomen. Het album was net als de eerste single “Love is in the air” matig succesvol.

Toen De Wilde halverwege 1968 een oproep kreeg voor militaire dienst, besloot Van Leeuwen dat hij zijn groep wilde vervolledigen met een zangeres.    In Loosdrecht stuitten Van Leeuwen en manager Cees van Leeuwen op Mariska Veres, die daar optrad met The Motowns tijdens een feestje van de Golden Earring. Via haar moeder werd het contact gelegd.

Shocking Blue werd de eerste Nederlandse groep die een nummer 1-hit in de Billboard Hot 100 van de Verenigde Staten behaalde met de single Venus.

https://en.wikipedia.org/wiki/Shocking_Blue

Venus- 1969

Venus is een single, uitgevoerd door de Nederlandse rockband Shocking Blue uit 1969, die hen een nummer 1-notering bezorgde in de Verenigde Staten.

 

Album – At Home 1969

 

 

 

https://www.discogs.com/artist/72234-Shocking-Blue

 

 

______________________________________________________________________________________________

The House of the Rising Sun – The Animals

The Animals (1962 – Newcastle-upon-Tyne, Engeland) was de naam van een Engelse groep, die deel uitmaakte van de Britse beat-explosie van begin jaren zestig.
De blikvanger van The Animals was zanger Eric Burdon, een klein mannetje met een gigantische stem.  Maar het muzikale genie achter de groep was onmiskenbaar Alan Price. Price vormde in 1961 in Newcastle,samen met bassist Chas Chandler,drummer John Steel en gitarist Hilton Valentine The Alan Price Rhythm and Blues Combo. De leden kenden elkaar van school of uit het kleine jazz- en bluescircuit van Newcastle. Toen een jaar later Eric Burdon er als zanger bij kwam, veranderde men de naam in The Animals. De uitzonderlijke stem van Burdon plaatste hem al snel op de voorgrond.
https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Animals

The House of the Rising Sun (vertaald: het huis van de rijzende zon) is een zogenaamde traditional, een traditioneel volkslied uit de Verenigde Staten, vele malen opgenomen en vooral bekend geworden in een rock-‘n-rollversie door The Animals (1964). De oudst gevonden tekst is opgeschreven door William F. Burroughs en gepubliceerd in 1925. Later is het uitgebracht in folkversies door onder meer Joan Baez in 1960, door Nina Simone in 1961 en door Bob Dylan in 1962.  In 1969 had de Amerikaanse rockband Frijid Pink er wederom een hit mee, deze versie was veel rauwer dan de andere versies. Oorspronkelijk had het lied meer een bluegrassgeluid, voor het eerst opgenomen door Clarence “Tom”Ashley en Gwen Stanley Foster in 1928. Later door onder meer Woody Guthrie (in 1940) als folkblues. De tekst, althans delen ervan, gaat volgens sommige bronnen terug tot de 16e eeuw en de melodie zou zijn afgeleid van Engelse folk.
https://nl.wikipedia.org/wiki/The_House_of_the_Rising_Sun

 

 

Uitgebracht 1964

 

Album The Animals 1964

 

 

http://www.songfacts.com/detail.php?id=439

 

_______________________________________________________________________________________________

 

John Cammaro

@Copyright 2018

 

 

Spread the love