House of Soul and Funk

 

Otis Redding

Otis Redding (Dawson (Georgia), 9 september 1941 – Madison (Wisconsin), 10 december 1967) was een Amerikaanse soulzanger die bekendstond om zijn gepassioneerde manier van zingen. Zijn grote hit was “(Sittin’ on) The Dock of the Bay“. Deze single werd postuum uitgebracht in januari 1968

 

(Sittin’ on) The Dock of the Bay is een soulnummer, dat door Otis Reding en Steve Cropper geschreven werd. Redding nam het kort voor zijn overlijden op en werd begeleid door Booker T. & the M.G.’s.  Op de B-kantvan de door Volt, een sublabel van Stax Records, op 8 januari 1968 uitgebrachte single stond het liedje Sweet Lorene.

Het nummer werd een groot aantal malen gecoverd, waaronder met een hitsingle in 1982 van het duo Willie Nelson en Waylon Jennings.

Redding verbleef op een woonboot in Sausalito toen hij in augustus 1967 (Sittin’ on) The Dock of the Bay schreef. Hij had die zomer met Booker T. & the M.G.’s  opgetreden op het Monterey Pop Festival. Dit optreden inspireerde hem om in plaats van de voor hem gewoonlijke soul en rhythm-and-blues meer in de stijl van popmuziek te spelen. Hij schreef aanvankelijk de melodie en een deel van het eerste couplet, waarna hij met Cropper binnen twee uur de rest van het liedje componeerde.

De opnamen vonden plaats op 22 november en 8 december 1967 in de Stax Studios te Memphis Tennessee. Redding kwam twee dagen later om het leven bij een vliegtuigongeluk. Het was de bedoeling om het gefloten gedeelte later te vervangen door tekst. Het nummer werd door Cropper in drie weken afgemixt.  De single werd in maart 1968 Reddings enige nummer één-hit in de Verenigde Staten en bracht hem postuum wereldwijde roem. Het muziekblad Rolling Stone plaatste (Sittin’ on) The Dock of the Bay in 2004 op de achtentwintigste plaats in een lijst van de vijfhonderd beste nummers aller tijden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/(Sittin%27_on)_The_Dock_of_the_Bay

 

 

Single uitgebracht op 8 januari 1968 

 

 

Album Dock of the Bay uitgebracht op 23 Februari 1968

 

 

 

 

https://otisredding.com/

 

________________________________________________________________________________

 

James Brown

James Joseph Brown (Barnwell 3 mei 1933 – Atlanta 25 december 2006) algemeen bekend als “The Godfather of Soul” en “The Hardest Working Man in Show Business“, was een Amerikaanse entertainer en winnaar van de Grammy Award. Brown wordt gezien als één van de belangrijkste en meest controversiële figuren uit de 20e eeuw en de ontwikkeling van de soulmuziek. Hij wordt tevens gezien als de medegrondlegger van het funkgenre.

James Brown, in zijn blauwe fluwelen pak, tijdens een jamsessie bij de NBA All-Star Game van 2001.

It’s a Man’s Man’s Man’s World

Uitgebracht April 1966

De titel van het nummer is een woordspeling op de film  It’s a Mad, Mad, Mad, Mad World.

Album  It’s a Man’s Man’s Man’s World 1966

 

 

 

https://www.allmusic.com/artist/james-brown-mn0000128099

 

____________________________________________________________________________________________

 

Chaka Khan

Yvette Marie Stevens, beter bekend onder haar artiestennaam Chaka Khan (North Chicago (Illinois), 23 maart 1953), is een Amerikaanse singer-songwriter.

Aan het eind van de jaren zestig vormden Chaka Khan en haar zus Taka Boom de zanggroep Shades of Black en werden lid van de Black Panther Party. Tijdens de Black Panther-periode, kreeg zij van een Afrikaanse sjamaan de naam “Chaka Adunne Aduffe Hodarhi Karifi” . In 1969 verliet zij de Panthers en in 1970 trouwde ze met de Indiase bassist Hassan Khan. Na de scheiding hield zij de naam van haar ex-man als achter- en artiestennaam.

 

Ain’t Nobody

1983

Album  Stompin’ at the Savoy – Live

Ain’t Nobody is een single die oorspronkelijk op 4 november 1983 werd uitgebracht door de band Rufus, samen met Chaka Khan.

http://www.chakakhanfoundation.org/

_____________________________________________________________________________________________

 

Ike & Tina Turner

1960

Amerikaans soul duo en echtpaar uit de  jaren 60 en 70

River Deep – Mountain High

uitgebracht op single 1966

Het nummer is opgenomen zonder Ike Turner, enkel Tina is op de opname te horen.

Album  River Deep-Mountain High

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/River_Deep_-_Mountain_High

 

Lovesong geschreven door Ellie Greenwich, Jeff Barry en Phil Spector.    De 3 schrijvers combineerden verschillende nummers om River Deep-Mountain High te vormen.   De melodie is uiteindelijk een compositie geworden van 3 andere onafgemaakte nummers.

http://www.songfacts.com/detail.php?lyrics=2822

 

 

 

http://www.tinaturnerofficial.com/

 

_____________________________________________________________________________________________

 

Sweet Soul Music – Arthur Conley

Arthur Conley (McIntosh County (Georgia) 4 januari 1946 – Ruurlo 17 november 2003) was een Amerikaanse soulzanger. Zijn grote hit was Sweet Soul Music die hij in 1967 schreef, samen met zijn grote voorbeeld en leermeester Otis Redding.

http://vimeo.com/51216870/

Sweet Soul Music ” is een soul Song, voor het eerst uitgegeven door Arthur Conley in 1967. Geschreven door Conley en Otis Redding , het is gebaseerd op het Sam Cooke nummer “Yeah Man” van zijn postume album Shake.  De opening riff is een citaat van Elmer Berstein‘s score voor de 1960 film The Magnificent Seven.

Het bereikte de tweede plaats op de Billboard Hot 100.  JW Alexander, de zakenpartner van Cooke, klaagde zowel Redding als Conley aan voor het zich toe-eigenen van de melodie. Er werd een schikking bereikt waarin Cooke’s naam werd toegevoegd aan de credits van de schrijver, en Redding stemde toe om enkele nummers op te nemen in de toekomst van Kags Music, een Cooke-Alexander-onderneming. 

 

Van het  Album Sweet Soul Music 1967 

 

http://Last.fm-profiel

______________________________________________________________________________________________

 

Papa Was a Rollin’ Stone – The Temptations

The Temptations is een Amerikaanse band, met zijn hoogtepunt in de jaren 60. Samen met The Supremes waren zij de echte hitsellers van Motown. Volgens velen waren The Temptations even belangrijk voor de soul als The Beatles voor de rock.

De groep werd gevormd in 1961 in Detroit. Het was een samenstelling van twee plaatselijke groepen uit Detroit, The Primes en The Distants. Toen de groep begon onder de naam The Temptations bestond hij uit Otis Williams, Melvin Franklin, Elbridge Bryant, Paul Williams (geen familie van Otis) en Eddie Kendricks. Later zouden er nog vele veranderingen plaatsvinden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Temptations

Papa Was a Rollin’ Stone is een single waarvan het origineel is uitgebracht door de Amerikaanse psychedelische soulgroep The Undisputed Truth. De bekendere versie van het nummer werd uitgebracht door The Temptations, bij Motown. Beide versies verschenen in 1972 op de markt, die van The Undisputed Truth in het begin van dat jaar en die van The Temptations eind dat jaar. Hun versie bereikte haar hoogtepunt in 1973.

Uitgebracht 28 september 1972

 

Album Law of Land

 

 

https://www.temptationsofficial.com/

_____________________________________________________________

    John Cammaro

 

 

 

Copyright@2019

Spread the love